فیلترپرس باران نوین بهاران

09127424215

کاربرد فیلترپرس در صنایع روغن سازی

Application of filter press in oil industries
فیلترپرس روغنگیری

در فرایند روغنگیری استفاده از فیلترپرس روغنگیری بسیار رایج است. 

ابتدا توضیح مختصری در مورد دانه های روغنیو روغنگیری ارائه میدهیم.

روغن گیریOil trade

روغن‌گیری ، عصاری یا چربی‌گیری به فرایند جداسازی اسیدهای چرب از هر چیز گفته می‌شود.

روغن‌گیری یکی از قدیمی‌ترین فعالیت‌های بشر در زمینه صنایع غذایی است.

عصاری

عصاری از صنایع باستانی ایران است. چرخ عصاری؛ دستگاهی بوده برای روغن گیری تشکیل شده از استوانه‌ای چوبین به قطر ۲ تا ۳ متر و ارتفاع یک متر که در زمین نصب کنند.

سطح بالایی استوانه به شکل قیف تراشیده شده و تیری ضخیم به ارتفاع ۶ تا ۷ متر که انتهای آن تراشیدگی دارد و مطابق دهانه پایین استوانه است در آن استوانه قرار می‌دادند.

به انتهای تیر رشته‌ای چرمین می‌بستند و سر رشته را به گردن اسبی یا گاوی که در کنار استوانه ایستاده می‌انداختند تا اسب یا گاو را به حرکت دورانی وادارد.

در ایران چندین بنای تاریخی با عنوان عصارخانه به ثبت رسیده است.

انواع روش های روغن گیری

در عصر حاضر استفاده از روغن های گیاهی ببه دلیل تاثیر فراوانی که در سلامتی انسان دارند، بسیار باب شده است. از این روغن های گیاهی علاوه بر مصارف خوراکی و پخت و پز، برای درمان بسیاری از بیماری ها از قبیل: درد گوش، بیماری های پوستی و …. استفاده می شود.

عملیات استخراج روغن از دانه های گیاهی در قدیم الایام در خانه ها و با روش های سنتی انجام می شد. 

اما در حال حاضر با اندک تغییراتی، با روش های جدید و با راندمان بالاتر صورت می پذیرد.

در گذشته برخی از روغن های گیاهی به دلایل مختلف بسیار گران بود و تنها ثروتمندان، توان خرید و استفاده از آن ها را داشتند.

اما امروزه با پیشرفت علم و پی بردن به خواص شگفت انگیز روغن های مختلف بر زیبایی و سلامت پوست و بدن انسان، روغن های گیاهی در حجمی بالا تولید می شوند. 

امروزه روغن برای مصارفی مثل پخت و پز و استفاده در صنعت تولید لوازم بهداشتی و آرایشی بکار گرفته می شوند.

روشهای روغنگیری

روغن گیری به روش های مختلفی انجام می شود که در یک دسته بندی کلی می توان آن را به روغن گیری به روش صنعتی (فیلترپرس روغنگیری)و روغن گیری سنتی تقسیم نمود. 

پرس گرم و سرد

 روش های انجام روغن گیری به شکل صنعتی و مدرن  با استفاده از دستگاه روغن گیری  و به دو روش پرس گرم و پرس سرد دسته بندی می شوند. در این مقاله  روش های مختلف روغن گیری را شرح می دهیم.

روغن گیری به روش سنتی

روغن گیری سنتی در زمان های قدیم و برای استحصال روغن از دانه های روغنی مختلف استفاده می شده است که هم اکنون نیز بعضی از تولیدکنندگان از این روش ها برای تهیه روغن استفاده می کنند. 

اما در این روش به دلیل استرلیزه نبودن دستگاه ها و ابزار روغن گیری، احتمال بروز مسمومیت در صورت استفاده، وجود دارد.

روش انجام روغن گیری سنتی با توجه به مواد مورد نظر برای روغن گیری متفاوت می باشد اما در مجموع پایه و اساس یکسانی دارد.

در این روش برای استخراج روغن از دانه های گیاهان از دستگاهی مشابه با آسیاب سنگی، استفاده می شود.  

به این صورت که دانه های مورد نظر را پس از تمیز کردن به داخل آسیاب ریخته و با نیروی محرکه ای چرخ آسیاب را به چرخش در می آورند.

دانه ها در اثر سایش سنگ ها برهم، له شده و در نهایت ماده ای خمیری شکل بدست می آید که با قرار دادن آن مخزن های سوراخ دار استوانه ای و تحت فشار قرار دادن آن، باعث استخراج روغن می شوند.

روغن استخراج شده از صافی خارج شده و در نهایت تفاله ها داخل مخزن باقی می ماند.

لزوم میکروب زدایی در این روش

برای استفاده خوراکی از این روغن ها حتما باید قبل از مصرف عمل میکروب زدایی بر روی آن انجام شود. 

 در غیر اینصورت برای استعمال خارجی و یا سایر مصارف توصیه می شود.

به دلیل پر زحمت بودن این روش استخراج و همچنین بکر بودن محصول نهایی، روغن های بدست آمده با روش سنتی معمولا قیمت بالایی دارند.

 روغنگیری سنتی چی کاربردهایی دارد؟

این روش بیشتر برای دانه هایی و کنجد کاربرد دارند و برای تهیه روغن های دیگر روش های متفاوتی بکار برده می شود.

 مثلا برای تولید روغن نارگیل پس از خرد و له کردن آن، مواد حاصل را با آب و مقدار کمی روغن فندق مخلوط کرده و پس از چند ساعت آن را از صافی رد می کنیم.

سپس محلول حاصل را برای 24 ساعت در جایی بطور ساکن قرار می دهیم سپس لایه تشکیل شده بر سطح آن را جدا کرده و برای یک ساعت حرارت می دهیم.

در انتها روغن را از صافی رد می کنیم. 

روغنگیری به روش خانگی

یک راه دیگر برای روغن گیری مغزیجات که معمولا در خانه استفاده می شود به این صورت است.  

که ابتدا دانه ها را حرارت داده تا برشته شود و یا این که آجیل مورد نظر را برای مدتی داخل آب ریخته و سپس پوست آن را جدا می کنیم.

در صورت استفاده از هر کدام از دو راه بالا در این زمان دانه ها را با استفاده از آسیاب پودر کرده و سپس خمیر حاصل را داخل صافی ریخته و با فشار دست روغن آن را خارج می کنیم.

روغن گیری به روش صنعتی

برای تولید روغن از دانه های روغنی دستگاه های مختلفی در مقیاس های مختلف، طراحی و تولید شده اند. اساس کار این دستگاه ها به دو روش پرس گرم و سرد می باشد .

برای تهیه انواع دستگاه های روغن گیری می توانید به سایت فیلترسازان باران نوین بهاران مراجعه نمایید و در صورت نیاز با کارشناسان این گروه تولیدی در ارتباط باشید. 

شما عزیزان می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه روغن گیری نارگیل، رزهیپ و دانه های روغنی با ما در ارتباط باشید.

روغن گیری با روش پرس سرد

یکی از بهترین روش های روغن گیری، تولید روغن از دانه های روغنی به روش پرس سرد می باشد.

در این روش که از راه های جدید ابداع شده در صنعت روغن گیری است، دانه را پس از تمیز کردن داخل دستگاه روغن گیری می ریزند و تحت فشار قرار می دهند. 

 سپس روغن آن استخراج می گردد. محصول بدست آمده با این روش از نظر حفظ ارزش غذایی در سطح بالایی از کیفیت قرار دارد.

قیمت روغن های بدست آمده با این روش معقول بوده و به صرفه می باشد.

در برخی دستگاه های روغن گیری پرس سرد دمای اولیه دانه ها را به 40 و در برخی دیگر به 50 درجه سانتیگراد می رسانند.

 سپس بقیه مراحل طی می شود. گفتنی است هر چقدر دمای اولیه دانه ها کمتر باشد، روغن به دست آمده کیفیت بالاتری خواهد داشت.

این روغن ها دارای رنگی شفاف می باشد. برای دریافت اطلاعات در مورد دستگاه روغن گیری با کارشناسان مجرب این گروه تولیدی تماس بگیرید.

روغن گیری با روش پرس گرم

برای روغن گیری به روش پرس گرم در ابتدا دانه های روغنی را تمیز کرده و سپس با ورود دانه ها به دستگاه، دمای آن را تا حدود 100 درجه افزایش می دهند. 

 سپس دانه ها را تحت فشار قرار داده و پرس می شوند. در این روش روغن گیری نسبت به روش پرس سرد، روغن بیشتری از دانه ها بدست می آید اما بسیاری از خواص روغن از بین می رود.

این روش روغن گیری به دلیل داشتن صرفه اقتصادی، بیشتر توسط تولیدکنندگان در کارخانه ها مورد استفاده قرار می گیرد.

در این روش باید حتما روغن بدست آمده را در انتها تصفیه نمود.